Nära ögat.
Du blev räddad, för du var sist.
För det var soligt väder.
Så du är här? Raka vägen från ett andrum?
Analys
Tema och situation
Dikten handlar om en okänd person. Berättarperspektivet är skrivet av en diktjag och en andra person, det varierar även mellan nutid och dåtid. Här är ett exempel på en mening som är skriven i andra person, "Så du är här?" detta framhävas tydligt som en andra person. Ett annat exempel på en mening som handlar om diktjaget är "Jag kan nog inte förvånnas, är förstummad.". Här syftar författaren på sig själv som tydligt framgår i dikten. Szymborska verkar rikta sin dikt till personer som känner en liknande känsla som beskrivs i texten. Dikten handlar om en speciell person. Szymborskas syfte är att målgruppen ska tänka efter vem dikten är skriven om och även vad dikten egentligen handlar om, som inte är självklart.
Hon använder sina ordval konsenvent i början av dikten. Hela första stycket börjar meningarna med "Det kan" och " Det måste". Skribenten använder "Det blev", "För du" och "För det" i andra stycket. Wislawa skriver två meningar och börjar båda meningarna med samma uttryck, sedan fortsätter och gör samma sak med nästa mening. Detta görs konsekvent genom hela andra stycket. Hela tredje stycket börjar Szymborska med uttrycket "Som tur var..".
Redan efter det tredje stycket påbörjas inte meningarna konsekvent utan kaotiskt.
Diktjaget förmedlar en väldigt sårgsen och olycklig upplevelse. Det förekommer inte en vändpunkt. Denna diktens fokus är sorg och olycka. Däremot finns det med lite kärleks delar i dikten. Sista meningen kan tolkas som om personen dikten handlar om har avlidit och det enda Szymborka har kvar av hen är ljudet från personens hjärta som bultar inuti skribenten. Däremot går det även att tolkas som om personen överlevt en tragisk händelse.
Form
Författaren har delat upp dikten från (1-17) ord per mening. Genom att ha infört punkter och kommatecken i texten medför det ett bättre flyt och fler pauser för läsaren. Dikten är även speciellt skriven med fler små stycken. Ett stycke består utav (2-6) meningar. Första och sista meningen hör inte ihop. Däremot vad som märkts är att det är helt olika teman i dikten. Skribenten anses vara osäker i det som sägs och påstås.
Diktens första mening är "Det kan ha hänt" som tyder på att diktjaget är osäker.
Medan sista meningen vet författaren vad som faktiskt hänt och berättar hur författaren själv känner "Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig.".
Det förekommer allitrationer men inte konsekvent genom hela texten, endast på vissa ställen. Lägg märke till hur "d" och "h" används i meningen, "Det har hänt, men händer inte dig.". Det är en återvändning för inledningen och avslutningen i meningen där samma stavelser upprepas.
Språkligt
Orden som författaren valt att använda sig utav medför mycket empati. Det förekommer ofta upprepningar i dikten som bland annat hänt, räddad, tur och fanns. Det medför att texten blir väldigt lättläst och förstålig. Det kan tolkas som om skribenten vill vara så tydlig så möjlig som är karaktäristskt för lyriker. Genom att dikten börjar och slutar i olika händelser medför det en känsla som en kort berättelse istället för en dikt.
Om man lägger ihop början av alla stycken till ett stycke kommer det se ut som så,
"Det kan ha hänt. Du blev räddad. Som tur var fanns där ingen skog. Följden var... Så du är här?" Det finns en bra struktur i hela dikten. Dikten går att tolka som en berättelse på grund av att den hänger ihop på detta sätt.
Dikten innehållet även anaforer som till exempel,
"Du blev räddad, för du var först
Du blev räddad, för du var sist."
Meningarna upprepas två gånger. Detta förekommer i flertal olika tillfällen i dikten. Det förekommer även retoriska uttryck som till exempel, "Så du är här? Raka vägen från ett andrum?". Detta medför att författaren ställer en fråga som inte bör besvaras. Det existerar många symboler, som till exempel "Som tur var fanns där en skog. Som tur var fanns där inga träd.". En skog består av träd som därför blir svår att tolka. Detta tyder på att författaren valt att använda sig utav denna symbol men försöker hänvisa det till något annat.
Personlig tolkning och helhet
Ingen kan ta bort dess sårliga och starka känslor. Läsaren skapar sig en bild utav händelsen med hjälp av Szymborska språk och känslomässiga uttryck. Skribenten visar en tydlig balans av en konsekvent användning utav språket som ordval, upprepningar och symboler. Detta medför att man får en kombination av medkänsla och sorg.
Det nämns tydligt i dikten att det finns en folksamling vid en skog nära ett vattendrag. Emotionen som uppstår medför en stark känsla av Förintelsen.
Författaren kommer från Polen där situationen var värst för judar under Förintelsen. I tolkningen av dikten uppkommer känslan av militär närvaro. Diktjaget förklarar huvudpersonen som ensam och lämnad. Detta kan tyda på att judarna inte hade någon på sin sida under Förintelsen. Texten tolkas även som om personen avled i slutet, på grund av att skribenten endast känner huvudkaraktärens hjärta bulta inom sig. Texten medför en känsla utav grymhet och smärta som utspelade sig under Förintelse perioden.
Genom att ha varierat med nutid och dåtid i texten medför det en osäker för läsaren att förstå ifall händelsen utspelar dig under en dag eller en längre period.
Är detta den utmärkta skuggade dikten? För tiden den skrevs ja, i judars synvikel, däremot inte i folkgruppens syn som utförde händelsen.
Förr i tiden hade man mycket närmre kontakt med personer i sin omgivningen. Denna kontakten har förändrats efter att dikten publicerades. Nu för tiden handlar kontakten om sociala medier. Detta medför att individer i nuet inte kan föreställa sig samma medkänsla som kunde föreställas innan.